Su Kuyusu

Su hayatın vazgeçilmezi ve olmazsa olmazımız, bizler cennet vatanımızda suya rahatlıkla erişebilirken maalesef dünya üzerindeki herkes bizim kadar şanslı değil, Yeşilkubbe Derneği olarak Asya ve Arika’da su kuyuları açarak o bölgelerde yaşayan kardeşlerimizin yaralarına merhem olmaya çalışıyoruz

BM’ye göre bugün, 1,9 milyar kişi potansiyel olarak aşırı su sıkıntısı çekilen bölgelerde yaşıyor. 2050 yılına kadar bu nüfusun, yaklaşık olarak 3 milyara ulaşması bekleniyor. 263 milyon insan günde ortalama 30 dakika ellerinde bidonlarla kilometrelerce yol kat ederek en yakın su kaynağından evlerine su taşıyor. Bunlardan 159 milyonu içme suyunu doğrudan yüzeysel su kaynaklarından topluyor.

Birleşmiş Milletler raporuna göre;

  • Dünya’da 785 milyon insan içme su sıkıntısı çekiyor.
  • 144 Milyon insan su ihtiyacını su birikintilerinden karşılamak zorunda.
  • Kirli sulara bağlı hastalıkları sebebiyle çeşitli bölgelerde can kayıpları olmakta.
  • 206 Milyon insanın suya erişimi en az yarım saat sürüyor.
  • 2025 yılında dünyanın yaklaşık yarısının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşamak zorunda kalması bekleniyor.

Afrika’da yaşanan kuraklık hayatı olumsuz etkiliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF tarafından hazırlanan rapora göre tüm dünyada her 10 kişiden 3’ünün (2,1 milyar insan) evinde güvenilir kullanma suyu bulunmazken, her 10 kişiden 6’sı (4,4 milyar insan) da uygun koşullara sahip sanitasyondan yoksun olarak yaşıyor. Bu olumsuz tablodan en çok çocuklar ve yaşlılar etkileniyor. İshalin neden olduğu çocuk ölümlerinin sayısı 2005-2015 yılları arasında üçte bir oranında azalmış olsa da yoksul ülkelerde ölüm oranları halen oldukça yüksek ve diyare dünya çapında her yıl 5 yaşın altında neredeyse yarım milyon çocuğun ölümüne neden oluyor. Asya ve Afrika’da bu hastalığın daha yaygın olduğu ve çocuk ölümlerinin %80’inin bu nedenle gerçekleştiği belirtiliyor. Bu oran kızamık, sıtma ve AIDS’in neden olduğu ölümlerin toplamından daha yüksek. Önlenebilir hastalıklar olmasına rağmen yetersiz sanitasyon koşulları nedeniyle rota virüsü ve kolera gibi ishale bağlı hastalıklar, atıkların suya karışması sonucu yayılıyor.

Sizler de bir hisse veya tam kuyu bağışında bulunarak Asya ve Afrika’da yaşanan kuraklık ve susuzluğun dindilmesine bir nebse e olsa katkıda bulunabilirsiniz Asya su kuyusu bedeli, 9.000 tl bir hisse bedeli 300 tl’dir Arika su kuyusu bedeli 40.000 tl bir hisse bedeli 400 tl’dir.